De kritiek zwelt aan dat Diess moest weten hoe gevoelig die uitdrukking ligt in Duitsland, zeker omdat hij in november zelf nog Auschwitz bezocht waar ‘Arbeit macht frei’ op de toegangspoort stond. Bovendien is duidelijk dat de CEO tijdens een bijeenkomst van managers niet één maar meerdere keren de gewraakte uitdrukking gebruikte, steeds om aan te duiden dat zijn onderneming alleen maar kan gedijen als er voldoende winst wordt gemaakt.

“Ik denk dat hij wordt ontslagen. Ik zit in een tweestrijd. Aan de ene kant is hij vermoedelijk één van de weinige managers die de onderneming in de juiste richting kan sturen. Aan de andere kant is het zo aanstootgevend dat het niet te vergeven is,” aldus een institutionele investeerder in de Financial Times dat een lange analyse aan de affaire Diess wijdt. Een Duitse collega noemt Diess’ woorden ‘belachelijk’. “Het is een zin die je niet kunt gebruiken in Duitsland.” Veel andere financiële instellingen tonen zich geschokt en willen in ieder geval verdere excuses en een verklaring van de commissarissen tijdens de komende aandeelhoudersvergadering. “We hadden alle hoop op hem gevestigd maar sinds vorige week zijn er enorme vraagtekens bij zijn beoordelingsvermogen te stellen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding