Getwitter van Elon Musk ‘is verbijsterend’

Dat Elon Musk toch weer tweets de wereld in heeft gestuurd over Tesla die niet van tevoren zijn goedgekeurd door een andere bestuurder is ‘werkelijk verbijsterend’, aldus de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Getwitter van Elon Musk ‘is verbijsterend’

“De eis om tevoren goedkeuring te vragen is ingesteld om te beschermen tegen roekeloos gedrag door een alsmaar ‘doortwitterende’ Musk. Het is daarom verbijsterend dat Musk, op het moment van het deponeren van het verzoek om hem van ‘achteloos gedrag’ te beschuldigen, voor geen enkele van zijn Tweets over Tesla sinds het van kracht worden van het bevel van de rechter voorafgaande toestemming heeft gezocht,’’ zegt de Securities and Exchange Commission in een pleidooi om Musk voor minachting van de rechter te veroordelen.

De Amerikaanse beurswaakhond ontkent daarbij dat ze er op uit is om Musk het zwijgen op te leggen, zoals de Tesla-baas zelf roept. Musk is vorig najaar akkoord gegaan met een deal met de SEC om alle uitingen op sociale media die van invloed kunnen zijn voor de aandeelhouders van Tesla vooraf ter goedkeuring voor te leggen aan een jurist of ander lid van de Raad van Bestuur. Dat gebeurde nadat hij in een eerdere Tweet ten onrechte had beweerd dat hij Tesla van de beurs wilde halen en daar ook het geld voor bij elkaar gesprokkeld had. Musk en Tesla kregen bij die gelegenheid ook een gezamenlijke boete van 40 miljoen dollar opgelegd. De overeenkomst is, naar Amerikaans gebruik, ook door een rechter goedgekeurd.

Maar tot woede van de SEC heeft Musk later toch weer Tweets de wereld ingestuurd over de aantallen te produceren Tesla’s die hij korte tijd later weer moest corrigeren. Die Tweets waren door niemand vooraf gezien, aldus de SEC die Musk daarom wil laten beschuldigen van ‘contempt’. De waakhond stelt dat Musk ‘de deal interpreteert alsof hij eenzijdig kan beslissen of zijn Tweets materiële informatie bevatten’. Dat zou het vooraf goedkeuring vragen volledig onderuit halen, denkt de SEC. Musk zegt op zijn beurt dat de gewraakte Tweets ‘geen materiële invloed hadden voor Tesla’ en dat het verzoek van de SEC zijn grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting aan banden wil leggen.

Getwitter van Elon Musk ‘is verbijsterend’ - Automobielmanagement.nl

Getwitter van Elon Musk ‘is verbijsterend’

Dat Elon Musk toch weer tweets de wereld in heeft gestuurd over Tesla die niet van tevoren zijn goedgekeurd door een andere bestuurder is ‘werkelijk verbijsterend’, aldus de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Getwitter van Elon Musk ‘is verbijsterend’

“De eis om tevoren goedkeuring te vragen is ingesteld om te beschermen tegen roekeloos gedrag door een alsmaar ‘doortwitterende’ Musk. Het is daarom verbijsterend dat Musk, op het moment van het deponeren van het verzoek om hem van ‘achteloos gedrag’ te beschuldigen, voor geen enkele van zijn Tweets over Tesla sinds het van kracht worden van het bevel van de rechter voorafgaande toestemming heeft gezocht,’’ zegt de Securities and Exchange Commission in een pleidooi om Musk voor minachting van de rechter te veroordelen.

De Amerikaanse beurswaakhond ontkent daarbij dat ze er op uit is om Musk het zwijgen op te leggen, zoals de Tesla-baas zelf roept. Musk is vorig najaar akkoord gegaan met een deal met de SEC om alle uitingen op sociale media die van invloed kunnen zijn voor de aandeelhouders van Tesla vooraf ter goedkeuring voor te leggen aan een jurist of ander lid van de Raad van Bestuur. Dat gebeurde nadat hij in een eerdere Tweet ten onrechte had beweerd dat hij Tesla van de beurs wilde halen en daar ook het geld voor bij elkaar gesprokkeld had. Musk en Tesla kregen bij die gelegenheid ook een gezamenlijke boete van 40 miljoen dollar opgelegd. De overeenkomst is, naar Amerikaans gebruik, ook door een rechter goedgekeurd.

Maar tot woede van de SEC heeft Musk later toch weer Tweets de wereld ingestuurd over de aantallen te produceren Tesla’s die hij korte tijd later weer moest corrigeren. Die Tweets waren door niemand vooraf gezien, aldus de SEC die Musk daarom wil laten beschuldigen van ‘contempt’. De waakhond stelt dat Musk ‘de deal interpreteert alsof hij eenzijdig kan beslissen of zijn Tweets materiële informatie bevatten’. Dat zou het vooraf goedkeuring vragen volledig onderuit halen, denkt de SEC. Musk zegt op zijn beurt dat de gewraakte Tweets ‘geen materiële invloed hadden voor Tesla’ en dat het verzoek van de SEC zijn grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting aan banden wil leggen.