“Ze hebben BMW, ze hebben Mercedes, ze hebben heel veel erg goede auto’s die ons land binnenkomen. Als ze fabrieken in de Verenigde Staten bouwen, dan krijgen ze geen heffingen,” heeft president Donald Trump geroepen in een interview. Hij ziet die uitruil ook als zijn ‘end game’ in het conflict met Europa over de wederzijdse handel: “Ik wil best akkoord gaan met nul-tarieven op sommige spullen maar niet op auto’s zonder die concessie.”

Trump vindt niet dat personenauto’s op zich een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Het ministerie voor handel heeft dat wel geconcludeerd in een in zijn opdracht geschreven rapport dat momenteel op het presidentiële bureau ligt. “Maar wat wel een gevaar voor de nationale veiligheid is, is onze handelsbalans. We moeten een sterkere balans hebben, anders hebben we geen nationale veiligheid.”

De Duitse autofabrikanten, die vanwege hun positie op de Amerikaanse markt het zwaarst getroffen zouden worden door invoerheffingen, wijzen er steeds op dat ze al grote aantallen auto’s in de VS zelf bouwen. Zo staat daar de grootste fabriek van BMW ter wereld die ook zoveel auto’s aflevert dat dat Duitse merk meer auto’s vanuit de VS exporteert dan importeert. De Duitsers hebben bij elkaar vele miljarden in die fabrieken geïnvesteerd en voeren die investeringen ook nog altijd op.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding