Rapport over frauderen door VW moet openbaar worden

Een rapport van de Europese anti-fraude dienst OLAF naar misbruik van een lening van 400 miljoen euro door de Volkswagen Groep moet openbaar gemaakt worden. De Europese Investeringsbank heeft wel een samenvatting gepubliceerd maar dat vindt de Europese ombudsman niet voldoende ‘omdat het rapport verschillende feiten bevat waarvan de openbaarmaking van algemeen belang is.’

Dat heeft die Europese ombudsman bepaald na een klacht van een niet nader genoemde Nederlandse onderzoeksjournaliste. Zij heeft een boek geschreven over dieselgate en eiste in dat kader het rapport van OLAF op. Die dienst onderzocht hoe de Volkswagen Groep in 2009 een lening heeft aangevraagd voor een project om vervuilende emissies van auto’s terug te dringen maar het geld in werkelijkheid ‘frauduleus’ aan wendde voor de ontwikkeling van sjoemelsoftware. De lening is wel volledig terugbetaald in 2014 maar riep een jaar later alsnog vragen op na de onthulling van dieselgate.

‘’Het rapport bepaalt dat Volkswagen de EIB heeft misleid bij de aanvraag van de lening,’’ schrijft de ombudsman. De EIB heeft tot nu toe openbaarmaking van het volledige rapport geweigerd maar de ombudsman vindt dat onaanvaardbaar. ‘’Het is in een zeer sterk openbaar belang dat de relevante documenten openbaar worden gemaakt en dat de zorgen van de EIB opzij worden geschoven. Het gaat hier om ernstig misbruik van 400 miljoen euro overheidsgeld en om verkeerde voorstellingen door een grote Europese onderneming over het doel ervan.’’ Normaal worden OLAF rapporten geheim gehouden, mede om die onderzoeksdienst te beschermen, maar dat kan in dit geval volgens de ombudsman niet opgaan, zeker omdat veel informatie al lang bekend is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Rapport over frauderen door VW moet openbaar worden - Automobielmanagement.nl

Rapport over frauderen door VW moet openbaar worden

Een rapport van de Europese anti-fraude dienst OLAF naar misbruik van een lening van 400 miljoen euro door de Volkswagen Groep moet openbaar gemaakt worden. De Europese Investeringsbank heeft wel een samenvatting gepubliceerd maar dat vindt de Europese ombudsman niet voldoende ‘omdat het rapport verschillende feiten bevat waarvan de openbaarmaking van algemeen belang is.’

Dat heeft die Europese ombudsman bepaald na een klacht van een niet nader genoemde Nederlandse onderzoeksjournaliste. Zij heeft een boek geschreven over dieselgate en eiste in dat kader het rapport van OLAF op. Die dienst onderzocht hoe de Volkswagen Groep in 2009 een lening heeft aangevraagd voor een project om vervuilende emissies van auto’s terug te dringen maar het geld in werkelijkheid ‘frauduleus’ aan wendde voor de ontwikkeling van sjoemelsoftware. De lening is wel volledig terugbetaald in 2014 maar riep een jaar later alsnog vragen op na de onthulling van dieselgate.

‘’Het rapport bepaalt dat Volkswagen de EIB heeft misleid bij de aanvraag van de lening,’’ schrijft de ombudsman. De EIB heeft tot nu toe openbaarmaking van het volledige rapport geweigerd maar de ombudsman vindt dat onaanvaardbaar. ‘’Het is in een zeer sterk openbaar belang dat de relevante documenten openbaar worden gemaakt en dat de zorgen van de EIB opzij worden geschoven. Het gaat hier om ernstig misbruik van 400 miljoen euro overheidsgeld en om verkeerde voorstellingen door een grote Europese onderneming over het doel ervan.’’ Normaal worden OLAF rapporten geheim gehouden, mede om die onderzoeksdienst te beschermen, maar dat kan in dit geval volgens de ombudsman niet opgaan, zeker omdat veel informatie al lang bekend is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding