Ford zelf heeft de problemen al eerder gemeld en ook aangepakt maar justitie ziet toch nog voldoende reden voor een eigen onderzoek, heeft Ford in het financiële kwartaalbericht laten weten. Daarbij onderstreept Ford dat er geen sprake is van gesjoemel en ook geen enkel verband is met eerdere dieselschandalen.

Ford kwam in actie nadat werknemers hadden gemeld dat er mogelijk fouten werden gemaakt bij de berekeningen van de belasting van auto’s tijdens testen van het brandstofverbruik. Dat zou ertoe kunnen leiden dat het verbruik te laag wordt ingeschat waardoor de auto’s meer schadelijke stoffen zouden uitstoten dan officieel wordt opgegeven. In dat stadium heeft Ford direct ook de milieudienst Environment Protection Agency geïnformeerd. “Het ministerie van justitie heeft eerder deze maand contact met ons opgenomen en ons meegedeeld dat er een justitieel onderzoek is opgestart. Ford werkt volledig samen met de autoriteiten en we houden hen ook op de hoogte van de resultaten van ons eigen onderzoek.”

Justitie is ook al bezig met soortgelijke onderzoeken van Fiat Chrysler Automobiles en Daimler die beide ook al eerder hebben benadrukt dat er geen verband is met dieselgate.