“De rechtbank heeft hem in 195 zaken bevooroordeeld verklaard,” aldus een woordvoerster. Volgens de rechtbank is het niet van belang of Reuschle objectief is of niet. “Het is reeds doorslaggevend als er een betrokken partij in zicht is.”

Reuschle was vooral bezig met de claims van aandeelhouders die zich door te late berichtgeving van VW over dieselgate eind 2015 benadeeld achten. Zijn optreden trok daarbij veel belangstelling, onder meer omdat hij er niet voor schroomde ook mensen als voormalig VW-baas Martin Winterkorn en zijn collega van Audi Rupert Stadler alsmede CEO Volkmar Denner van toeleverancier Bosch als getuigen op te roepen.

Persoonlijke betrokkenheid

De aanklachten tegen de Volkswagen Groep en de Porsche holding zullen nu door collega-rechters worden overgenomen. De beide ondernemingen hadden zelf om het wraken van rechter Reuschle verzocht omdat zij hem niet neutraal meer achten waardoor hun rechten bij de behandeling van de zaken in het gedrang dreigden te komen. “Het risico bestaat dat de rechter het proces wegens persoonlijke betrokkenheid voor zijn persoonlijke belangen zou gaan misbruiken,” aldus de klacht van VW en Porsche. Al eerder klaagden die bedrijven dat de gewraakte rechter in veel gevallen zijn bevoegdheid overschreed om zichzelf te profileren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding