“Zo zie je wat de gevolgen zijn van het te snel afschaffen van directe aankoopsubsidies voordat de markt daar klaar voor is,’’ klaagt de Society of Motor Manufacturers and Traders.

1.517 EV’s

De SMMT meldt ook dat er in april 1.517 EV’s werden verkocht, 600 meer dan een jaar eerder. Directeur Mike Hawes: “Hoewel het natuurlijk goed is te zien dat kopers reageren op het groeiende aanbod aan puur elektrische auto’s vertegenwoordigen ze met een aandeel van 0,9 procent nog altijd maar een miniem deel van de markt. Het is ook maar één van de technologieën die ons helpt op weg naar zero emission. We hebben echter ook beleid van de overheid nodig om de schoonste auto’s sneller op de weg te krijgen en de overgang voor alle autorijders te ondersteunen.’’

Diesel

Die Britse automarkt als geheel vertoonde in april een daling met iets meer dan vier procent, een aanzienlijk minder scherpe terugval dan in veel voorafgaande maanden. Ook de daling van het marktaandeel van diesels begint nu flink af te zwakken. In april liep dat aandeel terug met 9,4 procent maar over de eerste vier maanden van dit jaar was dat nog het dubbele. Wat personenauto’s betreft zijn diesels in Groot-Brittannië nu goed voor bijna 29 procent van de nieuwverkopen terwijl benzine op 64,7 procent staat.