Justitie beschuldigt Porsche van ‘nalatigheid met betrekking tot taken die werden uitgevoerd op enkele (management) lagen onder de Raad van Bestuur.’ Dat lijkt te passen in de nadrukkelijke beweringen van het moederbedrijf VW Groep dat de hoogste bestuurders niet wisten dat er illegale sjoemelsoftware in dieselauto’s werd ingebouwd.

Eind aan procedures

Porsche heeft de ontvangst van de aanzegging bevestigd. “Dit maakt volledig een einde aan de procedures rond administratieve boetes door justitie,’’ stelt Porsche daarbij. “Porsche AG heeft nooit dieselmotoren ontwikkeld of gebouwd. In de herfst van 2018 hebben we aangekondigd dat we ons volledig terugtrekken uit diesel en ons volop richten op de ontwikkeling van ultra-moderne benzinemotoren, hoog-presterende hybride aandrijvingen en elektrische mobiliteit.’’

Financieel gesproken is de boete al inbegrepen in de nieuwe voorziening van één miljard euro die de VW Groep in het eerste kwartaal heeft gereserveerd voor verdere juridische gevolgen van dieselgate.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding