FCA keert meer dan 100.000 eigenaren van Jeeps, RAM’s en andere voertuigen in totaal meer dan 300 miljoen dollar schadevergoeding uit wegens gerommel met de dieselmotoren. De meeste eigenaren hebben inmiddels een cheque ontvangen voor 3.075 dollar maar anderen hebben nog tot februari 2021 om een claim in te dienen. Daarnaast betaalt FCA 19 miljoen dollar boete aan de staat Californië.

Geen schuldbekentenis

Ook heeft de autofabrikant toegezegd de betrokken software een upgrade te geven en een bijdrage te storten in een fonds ter bestrijding van luchtvervuiling. Die twee laatste toezeggingen kosten nog eens zeker 185 miljoen dollar. FCA heeft overigens altijd ontkend dat er met haar voertuigen is gesjoemeld en heeft ook eerder benadrukt dat de ‘deal’ met justitie geen schuldbekentenis betekent.