In feite heeft hij, naar eigen zeggen, vorig jaar alleen het minimumloon uitbetaald gekregen en dat ook nog geschonken aan een liefdadige instelling. “Als je alle onkosten aftrekt, ben ik er zelfs bij ingeschoten,’’ aldus Musk.

Uitgestelde aandelen

De 2,3 miljard dollar waarover gesproken wordt, betreft uitgestelde aandelen waar Musk alleen maar recht op krijgt als de koers over een jaar of negen boven de 600 dollar uitkomt en ook andere doelen, met name rond de verkoopcijfers, zijn gehaald. Musk heeft met Tesla afgesproken dat hij over een periode van tien jaar elk jaar zo’n pakket aandelen krijgt en zou daarmee, aan het eind van die tijd, wel ineens vele tientallen miljarden rijker zijn.

Papieren verlies

Op dit moment lijkt vooral de geplande aandelenkoers ver weg waardoor zeker Musk ook flink wat centjes heeft verloren. Het aandeel Tesla is sinds het begin van dit jaar al met ruim 40 procent gedaald waardoor het pakket van grootaandeelhouder Musk zelf in een paar maanden tijd zo’n 4,9 miljard dollar minder waard geworden. Dat is echter wel een papieren verlies, als hij de aandelen niet verkoopt is er verder weinig aan de hand. Door de koersval is Musk op de lijst van miljardairs weggezakt van een 29e naar een 46e plaats.