Ford heeft weliswaar sinds vorig jaar nauwe banden met de Volkswagen Groep maar voorlopig gaan die niet verder dan bestelwagens en wat vage toezeggingen over samenwerking op andere terreinen. Volgens Market Watch heeft Ford feitelijk maar één troef, de F 150 pick-up truck. “Ford kan meer elektrische en hybride auto’s gaan bouwen maar het probleem is ze te verkopen. De concurrentie loopt van techbedrijven als Waymo tot Tesla en iedere grote autofabrikant in de wereld.’’

Concurreren

Ford doet er veel aan om de opgelopen achterstand in te lopen maar die zou nu al te groot kunnen zijn. In ieder geval is Ford hier in Europa al fors aan het snijden met het verlies van vele duizenden arbeidsplaatsen tot gevolg. Wat General Motors betreft ziet het plaatje er iets beter uit hoewel die Amerikaanse autofabrikant zoals bekend juist Europa er zo goed als volledig aan heeft gegeven met de verkoop van Opel/Vauxhall. “Een huwelijk van die twee kan miljarden besparen en GM en Ford samen in staat stellen om doeltreffend te concurreren met andere giganten als de VW Groep, Toyota of wie weet FCA/Renault.’’