De president is tevreden over de maatregelen die Mexico gaat nemen om de stroom vluchtelingen naar zijn land in te perken. Daarom zijn de heffingen tot 25 procent die hij als strafmaatregel wilde invoeren in ieder geval voorlopig van de baan.

Dat nieuws leidde tot forse koersstijgingen voor de grote autofabrikanten die eerder op de beurzen na de dreiging van Trump juist een flinke dreun moesten incasseren. Alle grote automerken bouwen in fabrieken in Mexico tienduizenden auto’s voor de Amerikaanse markt en die zouden, als de heffingen door waren gegaan, een stuk duurder zijn geworden.

Bovendien zouden de tarieven van Trump ook de grensoverschrijdende handel in auto-onderdelen fors hebben getroffen. Voorlopig staat het licht voor al die handel weer op groen maar de president heeft gezegd dat hij de heffingen ‘wel achter de hand houdt’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding