Met die uitspraken in het Duitse Manager Magazin wil multi-miljardair Susanne Klatten (foto, rechts), die samen met haar broer Stefan als erfgenamen van hun vader Herbert Quandt de helft van BMW bezit, maar zeggen dat rijk zijn ook niet altijd alles is. Klatten is met een geschat vermogen van 18,6 miljard de op één na rijkste inwoner van Duitsland terwijl haar broer met 15,5 miljard ook in de Top Vijf staat. “Voor ons beiden is geld zeker niet de drijfveer. Het gaat bovenal om het veiligstellen van banen in Duitsland,” benadrukt Klatten, die in 1978 samen met haar moeder bijna gekidnapt werd.

Haar broer, die ook eigenaar is van een logistiek bedrijf en van een fabrikant van homeopathische producten, vindt achteraf dat hij eigenlijk te snel bij BMW werd binnengehaald. Op zijn dertigste kreeg hij al een zetel in de Raad van Bestuur. “Ik heb het daar in het begin moeilijk mee gehad. Eigenlijk had ik liever eerst een paar jaar als gewone productmanager gewerkt of architectuur gestudeerd. Mijn uitgangspunt is nooit geweest: zo, nu ben ik binnen, nu zal ik iedereen wel eens even laten zien hoe het gedaan moet worden. In plaats daarvan stelde ik steeds vragen, mede vanwege twijfel aan mezelf.”