Het conglomeraat Vingroup gaat daar auto’s bouwen die op de thuismarkt kunnen concurreren met bekende merken uit China, Europa of de VS maar die op den duur ook geëxporteerd kunnen worden naar China en andere landen in Zuidoost-Azië. 

Als eerste rolt er een hatchback uit de nieuwe fabriek, wat al snel gevolgd moet worden door een sedan en een SUV. Vingroup stelt daarbij dat er al meer dan 10.000 bestellingen voor die auto’s binnen zijn gekomen. Het Vietnamese bedrijf kondigde onlangs aan dat de Zuid-Koreaanse batterijspecialist SK Groep er een miljard dollar insteekt wat laat zien dat Vingroup ook de kant van de elektrische auto’s op wil gaan.

Vingroup houdt zich al bezig met een groot aantal activiteiten, uiteenlopend van hotels en ziekenhuizen tot smartphones. Twee jaar na de eerste plannen om ook actief te worden op de automarkt is die ‘droom’ nu al gerealiseerd, zij het wel met de nodige steun van collega’s. Zo is het chassis van de te bouwen auto’s in feite afkomstig van BMW en leveren Bosch en andere Duitse bedrijven verschillende onderdelen en componenten. Het Vietnamese bedrijf zal al die ondernemingen ook licentierechten moeten betalen. De regering in Hanoi helpt ook een handje door de ingewikkelde kwaliteitscontroles op auto’s uit het buitenland te introduceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding