Hij wil juist dat beide bedrijven nu hard gaan werken aan het stabiliseren en verbeteren van hun alliantie. “De toekomst gaat over een leider worden bij elektrische auto’s en één van de leiders voor autonoom rijden. De toekomst is dus een verdere integratie.”

Met die woorden steekt Macron een spaak in het wiel van de pogingen om de verhoudingen binnen de alliantie wat te verbeteren en daarmee in feite ook van het plan voor een fusie tussen Renault en Fiat Chrysler Automobiles. “Niets in de situatie geeft aanleiding om de wederzijdse aandelenbelangen, de regels voor de bestuursvormen of het staatsbelang in Renault te veranderen en dat heeft niets te maken met Nissan,” aldus Macron in Tokio waar hij is voor een bijeenkomst van de 20 economische toplanden.

CEO Hiroto Saikawa van Nissan verklaarde eerder deze week nog dat hij wel wil praten over de ‘onevenwichtige verhoudingen tussen zijn bedrijf en Renault. Momenteel hebben de Fransen een belang van bijna 44 procent in Nissan terwijl Nissan 15 procent in Renault in handen heeft. Daar wil Macron dus niets aan veranderen: “Het is gewoon historisch gegroeid”. De president spreekt daarbij ook eerdere vergoelijkende uitlatingen van zijn eigen minister voor economische zaken Bruno le Maire tegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding