CEO Andy Bruce geeft de schuld helemaal aan Brexit ‘dat het vertrouwen van de Britse consument heeft ondermijnd.’ “Als we dat niet hadden gehad, dan hadden we een record automarkt gezien,” denkt hij. Lookers, dat in ruim 150 vestigingen 32 automerken zegt te vertegenwoordigen, moest twee weken geleden al bekend maken dat de Britse financiële waakhond FCA een onderzoek is gestart naar ‘bepaalde problemen in de verkoopprocessen’.

Het bedrijf had die problemen al eerder zelf naar buiten gebracht en een intern onderzoek ingesteld maar nu zit ook de officiële controledienst op het spoor. Die FCA kijkt daarbij naar de verkopen van januari 2016 tot juni dit jaar. Lookers stelt dat het onderzoek pas net begonnen is en dat de eventuele gevolgen nog niet ingeschat kunnen worden. De mededeling leidde echter destijds al tot een koersval met 20 procent van het beursgenoteerde bedrijf waar na de winstwaarschuwing nog eens een flinke daling bovenop is gekomen.

Eerder waarschuwde de grote Britse concurrent Pendragon ook al voor een lagere winst wat dat bedrijf weet aan de grote voorraden onverkochte occasions die alleen met hoge kortingen weggewerkt kunnen worden. Bovendien liet de auto-organisatie SMMT vorige week weten dat de Britse autoverkopen in juni weer bijna vijf procent lager zijn uitgekomen dan een jaar eerder.