Op dit moment legt de EU een heffing van tien procent op uit de VS aangevoerde auto’s. Dat belemmert fabrikanten als Tesla omdat hun auto’s daardoor wat prijs betreft minder interessant zijn voor Europese consumenten. “We hebben al eerder gezegd dat we de tarieven op belangrijke industriële producten willen verminderen tot nul. Dat kan de beschuldigingen dat de Amerikaanse invoerheffing op auto’s lager is dan de Europese ontkrachten. Een langdurige tarievenoorlog tussen de EU en de VS zou ons beide alleen maar schade berokkenen,” aldus de Duitse minister voor economische zaken Peter Altmaier in een interview. 

Hij onthulde ook dat de EU eveneens speelt met de gedachte om aparte toelatingskeuringen voor Amerikaanse producten, zoals auto-onderdelen, te schrappen. De Duitse minister lijkt daarmee te reageren op de nog steeds in de lucht hangende dreiging van president Donald Trump om in Europa gebouwde auto’s met een invoerheffing van 25 procent te treffen. Trump heeft een uiteindelijke beslissing al enkele malen uitgesteld, nu weer tot november.