“In 2014 had ik mijn eerste gesprek in België, pas eind dit jaar of begin 2020 hopen we te starten met de bouw van ons eerste station,” zegt CEO Michiel Langezaal van Fastned in de Belgische zakenkrant De Tijd. Volgens voorzitter Jochen de Smet van de federatie voor elektrische mobiliteit Avere duurt de aanleg van een snellaadpunt in ons land gemiddeld vier maanden terwijl dat in Vlaanderen op kan lopen tot anderhalf of zelfs drie jaar. Veel exploitanten van tankstations zien er dan ook liever van af of houden het op één installatie voor snelladen.

Een woordvoerder van netwerkbeheerder Fluvius bevestigt dat de feitelijke aanleg van een laadstation, ook nadat de procedures rond zijn, nog geruime tijd kan duren. “Als het om afgelegen plaatsen gaat, moeten we investeringswerken doen: alles inplannen, het budget goedkeuren, materiaal bestellen en de werken uitvoeren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding