Verschillende Duitse regio’s en steden zijn al tijden verwikkeld in een felle strijd, inclusief de bekende subsidies, om de enorme fabriek binnen te halen. CEO Elon Musk heeft tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers meegedeeld dat Gigafactory 4 hopelijk in 2021 in productie moet komen. Tot zolang blijft Tesla auto’s voor Europese klanten aanvoeren vanuit haar fabriek in Fremont, Californië. Die worden meestal geassembleerd en geschikt gemaakt voor gebruik in Europa in de Tesla-fabriek in Tilburg.

In een toelichting aan aandeelhouders schrijft Tesla: “We zetten de activiteiten voor een Europese gigafactory in een hogere versnelling en hopen de keus van een locatie in de komende kwartalen af te ronden. De nieuwe Europese gigafabriek ‘zou dan zowel auto’s als de benodigde battery-packs en aandrijvingen gaan fabriceren’. Of de plannen binnen de door Musk genoemde termijn realiteit worden is, zoals vaker bij Tesla, onzeker. De bouw van een Europese fabriek, en ook de locatiekeus, werd immers al eerder ‘op korte termijn’ aangekondigd.