Volgens Duitse bronnen is er echter meer aan de hand. Het bestuur van het VDA zou achter zijn rug om een headhunter hebben ingeschakeld om een opvolger te vinden. Toen Mattes er lucht van kreeg dat er aan zijn stoelpoten wordt geknaagd heeft hij de eer aan zichzelf gehouden.

De kritiek zou vooral komen van de Volkswagen Groep, verreweg het meest invloedrijke lid van de organisatie, waar men niet erg tevreden was over het matte optreden van de voorzitter. Bovendien vindt VW dat het VDA zich meer bezig houdt met de belangen van de toeleveranciers, bedrijven als Bosch en Continental, dan met de fabrikanten zelf.

Volkswagen: ‘Dit komt niet van ons af’

Recente meningsverschillen draaien vooral om de vraag hoe snel de overgang naar elektrische auto’s zal gaan, waarbij VW en ook BMW aanzienlijk hoger inzetten dan het VDA. Een woordvoerder van de VW Groep ontkent echter dat het iets te maken heeft met het inschakelen van een headhunter. ”Dat komt niet van ons af.”