In het document zijn ‘de strategische elementen met betrekking tot de ontwikkeling van de markten en de technische en economische prestaties van elke fabriek’ gedetailleerd weergegeven. Conclusie is dat het dichte netwerk aan productievestigingen niet meer aansluit bij de zwaar concurrerende bandenmarkt.

Het stuk is begin deze maand onder geheimhouding verstrekt aan de vertegenwoordigers van de vakbonden maar toch uitgelekt. “De vertrouwelijkheid die men van ons had gevraagd aanvaarden we niet. Wij zijn de vertegenwoordigers van het personeel en willen niets voor hen verborgen houden,” aldus een woordvoerder van de vakcentrale CGT. De bonden maken zich ernstig zorgen over het voortbestaan van zeker twee van de vier fabrieken. Veel van de installaties en machines daar zijn soms tientallen jaren oud, hebben de bonden geconstateerd. “Op dit moment is over de toekomst van die vestigingen geen enkel besluit genomen. Het gaat om een oefening in vooruitzien, hoe ziet het werk er uit over vier of vijf jaar,” zegt een woordvoerder van Michelin op zijn beurt. Het Franse bandenbedrijf heeft de afgelopen tijd al negen vestigingen in Europa gesloten waaronder drie in Frankrijk zelf en ook één in Groot-Brittannië.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding