Volgens het organiserende Verband der Automobilindustrie heeft de terugloop veel te maken met het wegblijven van een groot aantal automerken. Het aantal exposanten kwam daarmee uit op uit 836 terwijl dat er twee jaar geleden nog rond de duizend waren. 

Toch is voorzitter Bernard Mattes van het VDA best tevreden. “De IAA 2019 stemt ons optimistisch. Zo is de beurs breder opgezet als nooit tevoren, met tech-ondernemingen als Microsoft en Google, mobiliteitsaanbieders en start-ups en uiteraard met fabrikanten en toeleveranciers. Ze maakt als geen andere show de mobiliteit van de toekomst levend,” aldus Mattes die eind dit jaar vertrekt als VDA-voorzitter. Hij voegt daar wel aan toe dat de IAA het gesprek aan gaat met degenen die kritiek hebben op de beurs en ook met burgers is gaan praten. Zo heeft het VDA de organisaties achter de grote anti-autodemonstraties van vorige week zondag uitgenodigd voor een gesprek waar die dan ook op in zijn gegaan.  

“In het digitale tijdperk gaat het niet meer alleen om vierkante meters oppervlakte maar om relevantie. Op de IAA laten we de wereld zien hoe we met de thema’s van de mobiliteit van de toekomst omgaan en er constructief over debatteren. Hier laten we zien hoe onze innovatiekracht en pioniersgeest oplossingen kunnen bieden voor de uitdagingen van de toekomst,” aldus Mattes. Hij wijst er en passant op dat 7.700 journalisten uit 95 landen voor IAA 2019 accreditatie hadden verkregen. Bijna de helft van hen komt uit het buitenland, een nieuw record. 

Mattes stelt dat de ‘transformatie van de gezamenlijk branche ook de IAA verandert’. “We gaan nog meer in de richting van interactieve formaten die de dialoog bevorderen en de belevenis versterken. We zullen ook nog sterker digitaal present zijn en de sociale media bespelen. We zullen de IAA eveneens verder uitbouwen als discussieplatform met zowel deskundigen als critici.” Wel zal het bestuur een nieuwe overeenkomst moeten sluiten met de Messe van Frankfurt want het huidige contract is met de editie van 2019 afgelopen. “We gaan nu meteen aan de slag met het evenement van 2021. Laat u zich verrassen!”