Dat heeft bestuursvoorzitter Jean-Dominique Senard vorige week betoogd voor een commissie uit het Franse parlement. “Een Frans-Italiaanse toenadering zou de alliantie van Renault en Nissan in staat hebben gesteld om nog meer een wereldschaal te krijgen. Zo’n versterking zou welkom zijn, ook al blijft de alliantie een fundamenteel element voor Renault.” Senard denkt wel dat die alliantie ‘wat nieuwe lucht nodig heeft’ na het eerdere aftreden van Carlos Ghosn en recent ook van CEO Hiroto Saikawa.  

Senard waarschuwt vooral dat de Chinezen de eerdere technische achterstand snel inhalen of zelfs al ingehaald hebben. “Hun auto’s zijn in de eerste plaats van goede kwaliteit. Twee jaar geleden lachten we nog om ze, vandaag de dag lachen we niet meer. Laten we ervoor zorgen, door vooral in Europa bepaalde hergroeperingen van onze bedrijven te regelen, dat we over een paar jaar niet moeten huilen.”