FCA heeft vanaf 2012 tot en met 2016 via het wegboeken van auto’s naar dealers en soortgelijke administratieve trucs de verkopen op de Amerikaanse markt een stuk mooier voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Dergelijke kunstjes werden vooral uitgehaald op de laatste dag van elke maand. FCA deed het daarmee voorkomen alsof in die gehele periode van vijf jaar de maandelijkse verkopen onophoudelijk hoger waren terwijl aan die stijgende lijn al in september 2013 een eind was gekomen.

Uiteindelijk kwam FCA in juli 2016 met een officiële bijstelling van die verkoopcijfers naar buiten. De autofabrikant stelt in een verklaring dat het volledig heeft meegewerkt aan het Amerikaanse onderzoek en haar eigen beleid en procedures heeft bekeken en aangepast. De boete zal verder geen gevolgen hebben voor de financiële resultaten, voegt FCA daar aan toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding