Volkswagen heeft voor de locatie van een nieuwe fabriek onder meer ook gekeken naar Roemenië, Servië, Bulgarije en ook naar enkele landen in Noord-Afrika. Dat de keus uiteindelijk op Turkije is gevallen blijkt uit een kleine aankondiging in een handelsblad over de oprichting van Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS. Dat bedrijf heeft als omschrijving het ontwerpen, bouwen en assembleren van motorvoertuigen, aldus de registratie. De Turkse dochter is voorlopig voorzien van een kapitaal van rond de 150 miljoen euro.

De in Turkije te bouwen auto’s, onder meer Skoda’s, zijn niet alleen bestemd voor de binnenlandse markt maar ook voor Oost-Europese landen en Rusland. VW heeft daar veel last van concurrentie van de Koreaanse en ook Chinese merken die goedkoper auto’s kunnen bouwen. De Volkswagen Groep zelf heeft nog niet gereageerd op de uitgelekte berichten.