“Voor mensen als Elon Musk wordt overal in Europa de rode loper uitgelegd. Daarom is de keus voor Brandenburg en Duitsland een grote prestatie. Ook Brandenburg wil dat de fabriek snel gerealiseerd wordt. Als ons ministerie om hulp wordt gevraagd dan zullen we die graag verlenen. Als de fabriek niet doorgaat, dan zou dat een schadepost voor heel Duitsland betekenen,’’ zegt Altmaier in een interview met een Berlijns dagblad.

Verrassingsoptreden

Musk heeft half november tijdens een verrassingsoptreden bij het gala van het Gouden Wiel plotseling onthuld dat hij de Europese autofabriek vlakbij de Duitse hoofdstad wil bouwen. Tesla is inmiddels ook bezig de eerste hoogwaardige technische specialisten te rekruteren. Maar volgens de Tagesspiegel vormen vooral de lange goedkeuringsprocedures in Duitsland nog altijd een risicofactor. Als dat Tesla te lang gaat duren, dan loopt Berlijn de fabriek mis.

Compliment

Altmaier wil de procedure daarom waar mogelijk versnellen. “Ik geloof erin dat Tesla in 2021 met de productie van E-auto’s in Berlijn kan beginnen. Ik heb Elon Musk ook nadrukkelijk aangemoedigd om deze investering in Duitsland te doen. Bij Tesla heeft men begrepen: wie auto’s in Duitsland kan bouwen en verkopen, kan ze overal op de wereld bouwen en verkopen. Dat is een groot compliment voor onze vestigingslocatie. Ik hoop dat we op het gebied van e-mobiliteit net zo goed zo niet beter worden dan we tot nu toe met de klassieke aandrijftechnologie zijn geweest. Daarom is het van belang dat de bestaande autobedrijven die overgang goed maken. Maar we verheugen ons vanzelfsprekend ook dat buitenlandse bedrijven hier willen investeren.’’