BMW zou die verkoopresultaten kunstmatig hebben opgevoerd door auto’s mee te tellen die door dealers op kenteken werden gezet maar nog niet daadwerkelijk waren verkocht, stelt de Securities and Exchanges Commission. BMW heeft bevestigd dat de SEC om informatie heeft verzocht en zal ook volop meewerken aan het verdere onderzoek.

BMW verkocht in de eerste elf maanden van dit jaar in de Verenigde Staten volgens onderzoeksbureau Kelley Blue Book 289.080 nieuwe personenauto’s. In het maandbericht van BMW Group wordt gesproken van 322.862 exemplaren maar daarin zijn Mini en een beperkt aantal Rolls-Royces meegerekend. BMW doet het de laatste tijd weer goed op de Amerikaanse markt met in november bijna acht procent hogere verkopen.

Eerder dit jaar betaalde Fiat Chrysler Automobiles de SEC een boete van 40 miljoen dollar vanwege het onjuist rapporteren van de Amerikaanse verkoopcijfers. FCA stelde daarbij wel dat het naar eigen inzicht niets fouts had gedaan. Het pre-registreren van nieuwe auto’s door dealers is in veel Europese landen ook een normale praktijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding