De auto’s werden daarbij met contant geld betaald. Recherche in Nederland is al geruime tijd bezig geweest met een soortgelijk grootschalig onderzoek naar dergelijke criminele activiteiten waarbij onder meer een autobedrijf in Hoogeveen betrokken is geweest.

Dat staat te lezen in het politievakblad Blauw, meldt Het Parool. Het nieuwe onderzoek richt zich op een groep Libanese criminelen in Berlijn. Die zouden op grote schaal dure Nederlandse tweedehands auto’s hebben opgekocht met de winsten die ze gemaakt hebben op de drugshandel en andere zware criminaliteit. Volgens de papieren zouden die auto’s gaan naar landen in Zuid- en Oost-Europese landen maar in werkelijkheid kwamen ze meestal in Duitsland zelf terecht. Op die manier is, zo vermoedt de recherche, een miljard euro aan zwart geld Nederland in gepompt. “En dat is nog maar een heel voorzichtige schatting,” meldt teamleider Joost Heijn nu in het politieblad. Bij het verder verhandelen van de auto’s is ook nog eens voor rond de 200 miljoen euro aan btw ontdoken.