Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon

Voormalig topman Carlos Ghosn van autobedrijven Nissan en Renault is uit Japan gevlucht en naar Libanon gegaan. De Japanse autoriteiten hadden het verbod om naar het buitenland te reizen voor Ghosn niet ingetrokken. Hij zegt in zijn verklaring dat hij niet is gevlucht voor het rechtssysteem, maar dat hij aan onrecht is ontsnapt. Saillant detail: het lijkt er op dat Ghosn in een vioolkoffer is ontsnapt.

Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon

“Het Japanse rechtssysteem heeft mij basis mensenrechten ontzegd. Het was een schaamteloze minachting voor de wettelijke verplichtingen die ze hebben”, aldus Ghosn. “Ik ben nu in Libanon en zal niet langer worden vastgehouden in het corrupte Japanse rechtssysteem. Ik kan eindelijk weer normaal communiceren met de media en kijk hier naar uit.”

Ghosn werd in Brazilië geboren uit Libanese ouders, maar heeft de dubbele Frans-Libanese nationaliteit. Hij zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude. Een deel van die tijd zat hij in een cel in Tokio, maar al maanden mocht hij een rechtszaak in huisarrest afwachten. Als onderdeel van dat huisarrest mocht hij geen contact hebben met zijn vrouw. In november kon hij haar zien in het bijzijn van een advocaat. De voormalig topman van Renault en Nissan werd streng bewaakt en volgend jaar zou zijn rechtszaak van start gaan. De gevallen bestuurder was niet meer in het bezit van zijn paspoorten, die waren afgenomen. Hoe hij het land heeft weten te ontvluchten is niet bekend, maar naar verluidt heeft hij gebruik gemaakt van een privévliegtuig.

De gevallen automagnaat klaagt al langere tijd dat er sprake is van een complot tegen hem en zegt dat hij niets heeft misdaan. Zijn advocaat liet tijdens een persconferentie weten dat hij “niets meer weet dan verschenen is in de media”. Hij zei verrast te zijn door de vlucht van Ghosn en geen idee te hebben hoe hij met hem in contact kan komen. Zijn paspoorten zijn in handen van zijn juridisch team, aldus de advocaat.

Parijs eveneens verrast

In Parijs is ook kennisgenomen van het nieuws. De Franse onderminister van Economische Zaken Agnes Pannier-Runacher zei op de radio “zeer verrast” te zijn over de mediaberichten. Pannier-Runacher verklaarde dat Ghosn niet boven de wet staat en dat hij als Frans staatsburger recht heeft op consulaire bijstand van de Franse overheid.

Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon - Automobielmanagement.nl

Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon

Voormalig topman Carlos Ghosn van autobedrijven Nissan en Renault is uit Japan gevlucht en naar Libanon gegaan. De Japanse autoriteiten hadden het verbod om naar het buitenland te reizen voor Ghosn niet ingetrokken. Hij zegt in zijn verklaring dat hij niet is gevlucht voor het rechtssysteem, maar dat hij aan onrecht is ontsnapt. Saillant detail: het lijkt er op dat Ghosn in een vioolkoffer is ontsnapt.

Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon

“Het Japanse rechtssysteem heeft mij basis mensenrechten ontzegd. Het was een schaamteloze minachting voor de wettelijke verplichtingen die ze hebben”, aldus Ghosn. “Ik ben nu in Libanon en zal niet langer worden vastgehouden in het corrupte Japanse rechtssysteem. Ik kan eindelijk weer normaal communiceren met de media en kijk hier naar uit.”

Ghosn werd in Brazilië geboren uit Libanese ouders, maar heeft de dubbele Frans-Libanese nationaliteit. Hij zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude. Een deel van die tijd zat hij in een cel in Tokio, maar al maanden mocht hij een rechtszaak in huisarrest afwachten. Als onderdeel van dat huisarrest mocht hij geen contact hebben met zijn vrouw. In november kon hij haar zien in het bijzijn van een advocaat. De voormalig topman van Renault en Nissan werd streng bewaakt en volgend jaar zou zijn rechtszaak van start gaan. De gevallen bestuurder was niet meer in het bezit van zijn paspoorten, die waren afgenomen. Hoe hij het land heeft weten te ontvluchten is niet bekend, maar naar verluidt heeft hij gebruik gemaakt van een privévliegtuig.

De gevallen automagnaat klaagt al langere tijd dat er sprake is van een complot tegen hem en zegt dat hij niets heeft misdaan. Zijn advocaat liet tijdens een persconferentie weten dat hij “niets meer weet dan verschenen is in de media”. Hij zei verrast te zijn door de vlucht van Ghosn en geen idee te hebben hoe hij met hem in contact kan komen. Zijn paspoorten zijn in handen van zijn juridisch team, aldus de advocaat.

Parijs eveneens verrast

In Parijs is ook kennisgenomen van het nieuws. De Franse onderminister van Economische Zaken Agnes Pannier-Runacher zei op de radio “zeer verrast” te zijn over de mediaberichten. Pannier-Runacher verklaarde dat Ghosn niet boven de wet staat en dat hij als Frans staatsburger recht heeft op consulaire bijstand van de Franse overheid.