De namen en functies van de beschuldigden worden niet vermeld. Eerder al werden vijf werknemers van de VW Groep aangeklaagd onder wie voormalig bestuursvoorzitter Martin Winterkorn die eind 2015 wegens dieselgate aftrad.

Het zestal werkte tussen 2006 en 2015 bij de Duitse autofabrikant maar niet bekend is of ze daar nu nog in dienst zijn. In die tijd hebben ze zich volgens justitie schuldig gemaakt aan fraude, bewust vervalste reclame-uitingen en belastingontduiking. De officier van justitie stelt daarbij dat de dieselauto’s die waren uitgerust met illegale emissie-sjoemelsoftware nooit als rijwaardig gecertificeerd hadden mogen worden en was er ook sprake van illegale belastingvoordelen. “Door de jaren heen zijn meer dan negen miljoen gemanipuleerde en niet-toelatingsgeschikte voertuigen in de verkoop gebracht en ontoelaatbaar tot de openbare weg toegelaten.”

Strafrechtelijk onderzoek

De drie managers wordt daadwerkelijke medewerking verweten, de andere drie waren ‘hulpkrachten’. “Zij hebben willens en wetens aan de ontwikkeling, verfijning en verbetering van de manipulatie-software deelgenomen,” aldus de aanklacht. De rechtbank in Braunschweig moet nu in eerste instantie beoordelen of de aanklacht voor verdere behandeling in aanmerking wordt genomen. Justitie in Duitsland is nog bezig met het strafrechtelijk onderzoek naar nog eens 32 dossiers in het dieselschandaal dat vorig najaar al vier jaar geleden in de openbaarheid kwam.