Van die omzet komt 11,85 miljard van banden voor personen- en bestelauto’s, bijna 6,5 miljard van de vrachtwagensector en 5,8 miljard van speciaalbanden voor bijvoorbeeld tractoren of mijnmachines. Michelin draait daarmee een operationele marge van 12,5 procent, een percentage dat sinds 2017 al op dat peil ligt.

SUV’s

In volume liepen de verkopen met 1,2 procent terug, vooral door minder banden voor nieuwe auto’s en vrachtwagens met daartegenover een stabiele vraag op de vervangingsmarkt. In Europa stagneerde de markt, zowel door de lagere autoproductie als door de zachte winters. Wel kon Michelin meer banden verkopen van 18 inch of groter door de opkomst van de SUV’s en dergelijke grote modellen. Bestuursvoorzitter Florent Menegaux verwacht voor 2020 een verdere lichte teruggang op de markt voor personen/bestelwagens markt en opnieuw een stabilisatie bij de vervangingsbanden.