Het gerechtshof in Brandenburg heeft zaterdag verordonneerd dat het kappen van bomen in het 300 hectare grote bosgebied in Grünheide waar Tesla haar fabriek wil bouwen onmiddellijk moet stoppen. Het hof wil eerst het hoger beroep behandelen dat de Grünen Liga Brandenburg, waarin de actiegroepen zijn verenigd, tegen de kapvergunning heeft aangespannen. De rechtbank in Berlijn had dat bezwaar tegen de vergunning in eerste instantie afgewezen maar bij het hof kregen de bezwaarden gelijk. Het hof stelt daarbij dat het bezwaar geen nut meer zou hebben als de overgebleven bomen ondertussen allemaal al omgezaagd zouden zijn. Hoe lang het werk op de Tesla-locatie nu stil komt te liggen, is nog niet bekend.

Bouwvergunning niet verleend

Tesla kan eigenlijk weinig of geen uitstel gebruiken omdat het de fabriek volgend jaar al in gebruik wil nemen. Politici in de deelstaat Brandenburg dringen er daarom bij de actiegroep ernstig op aan ‘nog eens goed na te denken.’ “We zullen het hof zo snel mogelijk ons weerwoord zenden maar moeten verder de uitspraak afwachten,” aldus een gelaten minister voor economische zaken Jörg Steinbach. Overigens is de bouwvergunning voor de fabriek zelf ook nog niet verleend. In die procedure zijn tot irritatie van de bewindsman ook al weer bezwaarschriften ingediend.