De Raad van Bestuur van Volkswagen AG heeft het vergoedingenpakket vrijdag tijdens een buitengewone vergadering goedgekeurd, aldus een verklaring. “Het verbreken van het overleg met de VZBZ moet geen negatieve gevolgen hebben voor onze klanten. Daarom biedt VW deze vergoeding aan alle klanten die zich bij de schadeclaim hadden gevoegd en die ook verder aan de voorwaarden voldoen.”

Het overleg met de Verbraucherzentrale Bundesverband is gestrand omdat VW op geen enkele wijze wil voldoen aan de eis van de advocaten van de bond om hen 50 miljoen euro te betalen voor hun diensten. De autofabrikant spreekt daarbij van ‘ongefundeerde verzoeken’. “Een betaling zonder concreet bewijs van geleverde prestaties of zonder wettelijke grond is voor Volkswagen onmogelijk. We hebben ettelijke malen om die bewijzen gevraagd maar de advocaten hebben die niet geleverd”.

Situatie Nederland

Over de hoogte van de vergoeding voor de meer dan 400.000 dieselrijders die de claim steunen was al wel overeenstemming bereikt. Volkswagen Groep zat met de VZBZ rond de tafel op verzoek van de rechter die vreesde dat de rechtszaak over de massaclaim veel te lang zou gaan duren. Naast de Duitse zaak loopt ook een claim van de in Nederland gevestigde Stichting Diesel Emissions Justice. Die organisatie reageert niet op verzoeken van AM om informatie over de stand van zaken te geven.