“We zullen er voor zorgen dat we de onderneming op een effectieve wijze sturen zodat het ook zichtbaar is voor de buitenwereld. Ik committeer me daaraan, als de gang van zaken onzeker blijft dan mag je me onmiddellijk de laan uitsturen.”

De in december aangetreden Uchida heeft de ondankbare taak Nissan weer winstgevend te maken. Nissan lijkt na het plotselinge wegvallen van leider Carlos Ghosn in november 2018 stuurloos rond te dobberen. De verkopen zakken dramatisch in, zeker in Europa, en in het laatste kwartaal van vorig jaar werd voor het eerst in elf jaar verlies – ter hoogte van 238 miljoen dollar – geleden. Nissan wil het dividend schrappen wat de aandeelhouders, inclusief Renault, veel geld gaat kosten. De nieuwe CEO nam de gelegenheid te baat om excuus aan te bieden voor het feit ‘dat we het wangedrag van Ghosn hebben laten gebeuren’. “We zitten in een desastreuze situatie. Het was schokkend, ik keur het scherp af.”

Vragen en beschuldigingen

De in Yokohama aanwezige aandeelhouders bestookten de top met vragen en beschuldigingen. ‘Niemand wil een auto kopen van een bedrijf dat zo’n chaos is als Nissan,’ werd hen toegeroepen. Ook werd gevraagd om een losprijs op het hoofd van Ghosn zodat die teruggehaald kan worden uit Libanon waar hij na zijn spectaculaire ontsnapping eind vorig jaar nu ‘woont’. Jean-Dominique Senard, als topman van Renault lid van de Raad van Bestuur van Nissan, kreeg ook nog een sneer omdat hij onlangs een vergadering verliet in een Toyota. Ook hij bood daarvoor zijn excuus aan. Uchida vroeg bij dat al om vertrouwen wat hij uiteindelijk ook kreeg maar wel voor een beperkte tijd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding