De autobouwer heeft het bericht uit Japanse media nog niet bevestigd. Ook Mitsubishi Motors, waar Nissan een groot belang in heeft, zou haar deelname in Alliance Ventures beëindigen.

Alliance Ventures is in 2018 opgericht door toenmalig topman Carlos Ghosn om beginnende bedrijfjes op het gebied van nieuwe mobiliteit te steunen en zo te profiteren van hun kennis en kunde. Het venture fonds kreeg 200 miljoen dollar mee waarna de drie partners in de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi elk jaar samen eenzelfde bedrag zouden ophoesten tot een beschikbaar kapitaal van één miljard dollar in 2023. Door het plotselinge gedwongen vertrek van Ghosn is er echter de laatste tijd weinig meer terecht gekomen van de plannen.

“Alliance Ventures heeft haar hoofdkwartier in Amsterdam en neemt deel in de belangrijkste innovatiehubs Parijs, Yokohama, Silicon Valley, Shanghai en Tel Aviv van waaruit het zich richt op technologie en businessmodel innovatie in nieuwe mobiliteit, autonoom rijden, connected services, elektrisch rijden & energie en enterprise 2.0,” aldus de website. Het fonds heeft tot nu toe elf participaties waaronder in een bedrijfje voor ‘mapping’ voor stadsverkeer, één voor materialen voor solid-state batterijen, één voor Level 4 robottaxi’s in China en een cloud platform voor autodealers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding