OR Volkswagen wil actiever beleid rond coronavirus

De Ondernemingsraad van Volkswagen Groep wil meer duidelijkheid van de managers over het bedrijfsbeleid rond het coronavirus.

OR Volkswagen wil actiever beleid rond virus

“Juist op dit moment is leiding en verantwoording van de bestuurders nodig, maar dat komt er te weinig. Paniek is er niet, wel voorzichtigheid. De regels voor de bescherming zijn goed. Maar de ‘bazen-etage’ moet zich duidelijker uiten en ook tot de werknemers wenden. In gesprekken met collega’s hoor je veel onzekerheid” zegt OR-voorzitter Bernd Osterloh (foto) in het eigen tijdschrift ‘Mitbestimmen’. Volkswagen Groep heeft inmiddels een grote werknemersbijeenkomst die gehouden zou worden op de hoofdvestiging in Wolfsburg verschoven.

Dikke winstuitkering

Osterloh deelt tegelijk mee dat de rond de 100.000 vaste werknemers van VW over 2019 een winstuitkering ontvangen van 4.950 euro de man. Dat is 200 euro ofwel vier procent meer dan over het voorafgaande jaar toen die uitkering ook al met 16 procent omhoog was gegaan. De uitkering geldt voor werknemers in Wolfsburg, Hannover, Essen, Salzgitter, Braunschweig en Kassel en voor de mensen bij de financieringstak. “De werknemers hebben deze uitkering wegens hun hoogst flexibele inzet verdiend. Zo moesten bijvoorbeeld extra inspanningen geleverd worden rond het begin van de productie van de nieuwe Golf 8. Uiteindelijk is het de arbeiders gelukt om succesvol de overeengekomen productiviteitsverbeteringen te realiseren.”

Directeur personeelszaken Gunnar Kilian waarschuwt echter dat de verwachtingen over het lopende jaar onder druk staan, ook gezien de omwenteling in de auto-industrie. “Het succesjaar 2019 is goed weerspiegeld in de premie maar de bomen groeien niet tot in de hemel. Niet alleen wegens maar wel mede door corona staat de economie en daarmee ook Volkswagen voor een zeer veeleisend jaar.” De grootste autofabrikant ter wereld heeft in de situatie echter tot nu toe nog geen reden gezien voor een winstwaarschuwing.

OR Volkswagen wil actiever beleid rond coronavirus - Automobielmanagement.nl

OR Volkswagen wil actiever beleid rond coronavirus

De Ondernemingsraad van Volkswagen Groep wil meer duidelijkheid van de managers over het bedrijfsbeleid rond het coronavirus.

OR Volkswagen wil actiever beleid rond virus

“Juist op dit moment is leiding en verantwoording van de bestuurders nodig, maar dat komt er te weinig. Paniek is er niet, wel voorzichtigheid. De regels voor de bescherming zijn goed. Maar de ‘bazen-etage’ moet zich duidelijker uiten en ook tot de werknemers wenden. In gesprekken met collega’s hoor je veel onzekerheid” zegt OR-voorzitter Bernd Osterloh (foto) in het eigen tijdschrift ‘Mitbestimmen’. Volkswagen Groep heeft inmiddels een grote werknemersbijeenkomst die gehouden zou worden op de hoofdvestiging in Wolfsburg verschoven.

Dikke winstuitkering

Osterloh deelt tegelijk mee dat de rond de 100.000 vaste werknemers van VW over 2019 een winstuitkering ontvangen van 4.950 euro de man. Dat is 200 euro ofwel vier procent meer dan over het voorafgaande jaar toen die uitkering ook al met 16 procent omhoog was gegaan. De uitkering geldt voor werknemers in Wolfsburg, Hannover, Essen, Salzgitter, Braunschweig en Kassel en voor de mensen bij de financieringstak. “De werknemers hebben deze uitkering wegens hun hoogst flexibele inzet verdiend. Zo moesten bijvoorbeeld extra inspanningen geleverd worden rond het begin van de productie van de nieuwe Golf 8. Uiteindelijk is het de arbeiders gelukt om succesvol de overeengekomen productiviteitsverbeteringen te realiseren.”

Directeur personeelszaken Gunnar Kilian waarschuwt echter dat de verwachtingen over het lopende jaar onder druk staan, ook gezien de omwenteling in de auto-industrie. “Het succesjaar 2019 is goed weerspiegeld in de premie maar de bomen groeien niet tot in de hemel. Niet alleen wegens maar wel mede door corona staat de economie en daarmee ook Volkswagen voor een zeer veeleisend jaar.” De grootste autofabrikant ter wereld heeft in de situatie echter tot nu toe nog geen reden gezien voor een winstwaarschuwing.