DAF heeft besloten de productie van vrachtauto’s in Eindhoven, het Belgische Westerlo en het Britse Leyland stop te zetten. De reden is ook hier zorgen over de gezondheid van de werknemers en tegelijk een tekort aan onderdelen. In Westerlo wordt met ingang van donderdagavond ‘tijdelijk en tot nader order’ gestopt met werken, in Eindhoven en bij de Britse fabriek gaat dat pas maandag 23 maart in. In Eindhoven blijven afdelingen als productontwikkeling en marketing voorlopig wel normaal aan het werk. DAF heeft voor de betrokken werknemers werktijdverkorting aangevraagd.

Lockdown België

In België heeft de regering een ‘lockdown’ aangekondigd om vooral te zorgen voor ‘social distancing’, het voldoende afstand houden van mensen tot elkaar. Alle niet-essentiële winkels en andere vestigingen moeten daarbij dicht. Tankstations mogen voorlopig wel open blijven maar wat in de winkel daar wordt gekocht mag er niet worden geconsumeerd. De dealergroep Sopadis en VW-importeur en distributeur d’Ieteren proberen daarbij wel een nooddienst in stand te houden voor auto’s van klanten die werken in de gezondheidszorg en bij de hulpdiensten.

Volkswagen reageert op versnelling

Wat betreft de autofabrikanten heeft Volkswagen Groep bevestigd dat het de sluiting van haar Europese fabrieken aan het voorbereiden is. Dat werd gisteren al gemeld door de ondernemingsraad. Het gaat in eerste instantie om fabrieken in Wolfsburg, Emden, Dresden, Osnabrück, Zwickau, Bratislava (Slowakije), Pamplona (Spanje) en Palmela (Portugal) alsmede onderdelenfabrieken in Chemnitz, Hannover, Kassel en Salzgitter. In Duitsland gaan de sluitingen in na de late ploegendienst van donderdag. Volkswagen Groep zegt daarmee te reageren op de versnelling van het aantal besmettingen met het coronavirus, de daardoor veroorzaakte verstoring van de leverketens en het snelle inzakken van de vraag op de automarkten.

Daimler volgt aanbevelingen

Bij Daimler zijn de banden dinsdag al tot stilstand gekomen, ook hier voorlopig voor twee weken. Daimler volgt daarmee de aanbevelingen van de internationale, nationale en plaatselijke autoriteiten. De schorsing van de productie geldt voor alle fabrieken voor Mercedes-Benz personenauto’s en bestelwagens in Europa. Of de maatregel verlengd wordt, zal afhangen van de verdere ontwikkelingen. Ook Daimler stelt daarbij dat het niet alleen de coronocrisis zelf is maar ook de aanpassing aan ‘een periode van een tijdelijk lagere vraag.’

Bouw in Born valt stil

BMW heeft woensdag al haar Europese fabrieken en één in Zuid-Afrika stopgezet. Dat duurt minstens vier weken, heeft CEO Oliver Zipse meegedeeld. De productie van BMW’s en Mini’s bij VDL Nedcar in Born wordt stilgelegd voor een maand.

Verder heeft CarNext, de autoverkoopdochter van Leaseplan, haar vestigingen in landen waar een ‘lockdown’ geldt gesloten. De Nederlandse vestigingen in Moordrecht, Veghel, Breukelen en Zwolle zijn nog open maar daar heeft CarNext wel de benodigde voorzorgsmaatregelen genomen. Voor af te leveren auto’s heeft het bedrijf een ‘thuislevering’ ingesteld zodat de klant zelf niet naar de afleverlocatie hoeft te komen.