Topman Daimler: ‘Wij hebben geen staatssteun nodig’

“Daimler heeft geen staatssteun nodig, daar hebben we ook niet over gesproken. We zijn met een solide liquiditeit uitgerust.” Dat zegt Ola Källenius, CEO van Daimler, in een – telefonisch – interview met Handelsblatt.

Topman Daimler: 'Wij hebben geen staatssteun nodig'

De topman van het autobedrijf sluit voorlopig ook ontslagen uit. Hoewel de productie in Europa en in delen van Noord-Amerika weken stil ligt ‘zijn de banen van onze rond de 300.000 werknemers niet in gevaar’. “De zekerheid van de arbeidsplaatsen staat niet ter discussie,” voegt hij er voor de duidelijkheid aan toe. Daimler zal daarbij wel gebruik maken van de regelingen voor arbeidstijdverkorting die de Duitse regering heeft uitgevaardigd.

Bij de verdere ontwikkeling rond de coronacrisis kijkt Källenius vooral naar de ervaringen die al zijn opgedaan in China. Na een productiestop van enkele maanden denkt Mercedes-Benz de komende paar weken de fabrieken daar weer volop aan de gang te hebben. “De meeste van onze dealers zijn ook weer geopend, de klanten keren terug. Dag na dag komen er meer mensen in de showroom. De vraag naar auto’s trekt weer aan, dat stemt ons optimistisch. In China zijn we bijna weer terug in de normaliteit.” Hier in Europa draagt Daimler met het sluiten van de fabrieken bij aan het bestrijden van de verdere verspreiding van het virus. “We moeten de besmettingsketen doorbreken. Daimler moet echter ook uit ondernemersoogpunt handelen. Met deze maatregelen stemmen we ook afzet en productie op elkaar af. Vele handelaren in Europa en Noord-Amerika moeten sluiten of hun bedrijf sterk inkrimpen. Deze ontwikkeling hebben we ook in China meegemaakt.”

De voornaamste zorg voor de CEO is nu dat Daimler ‘handelingsbekwaam’ blijft. “Ik heb mijn reisactiviteiten op nul gezet. De Raad van bestuur is in twee teams opgedeeld die onder geen enkele omstandigheid samen bij elkaar komen. Zou één van ons besmet raken, dan zijn we niet allemaal getroffen. De meeste medewerkers van de verkoop werken thuis. Ik kom echter wel naar kantoor en communiceer met de managers in de hele wereld via videoconferenties en telefoon.” Källenius houdt er daarbij, net als collega Herbert Diess van de Volkswagen Groep, wel rekening mee dat de maatregelen langer gaan duren dan de geplande twee tot drie weken. ‘’We weten op dit moment volstrekt niet hoe lang de coronacrisis gaat duren’’.

Topman Daimler: ‘Wij hebben geen staatssteun nodig’ - Automobielmanagement.nl

Topman Daimler: ‘Wij hebben geen staatssteun nodig’

“Daimler heeft geen staatssteun nodig, daar hebben we ook niet over gesproken. We zijn met een solide liquiditeit uitgerust.” Dat zegt Ola Källenius, CEO van Daimler, in een – telefonisch – interview met Handelsblatt.

Topman Daimler: 'Wij hebben geen staatssteun nodig'

De topman van het autobedrijf sluit voorlopig ook ontslagen uit. Hoewel de productie in Europa en in delen van Noord-Amerika weken stil ligt ‘zijn de banen van onze rond de 300.000 werknemers niet in gevaar’. “De zekerheid van de arbeidsplaatsen staat niet ter discussie,” voegt hij er voor de duidelijkheid aan toe. Daimler zal daarbij wel gebruik maken van de regelingen voor arbeidstijdverkorting die de Duitse regering heeft uitgevaardigd.

Bij de verdere ontwikkeling rond de coronacrisis kijkt Källenius vooral naar de ervaringen die al zijn opgedaan in China. Na een productiestop van enkele maanden denkt Mercedes-Benz de komende paar weken de fabrieken daar weer volop aan de gang te hebben. “De meeste van onze dealers zijn ook weer geopend, de klanten keren terug. Dag na dag komen er meer mensen in de showroom. De vraag naar auto’s trekt weer aan, dat stemt ons optimistisch. In China zijn we bijna weer terug in de normaliteit.” Hier in Europa draagt Daimler met het sluiten van de fabrieken bij aan het bestrijden van de verdere verspreiding van het virus. “We moeten de besmettingsketen doorbreken. Daimler moet echter ook uit ondernemersoogpunt handelen. Met deze maatregelen stemmen we ook afzet en productie op elkaar af. Vele handelaren in Europa en Noord-Amerika moeten sluiten of hun bedrijf sterk inkrimpen. Deze ontwikkeling hebben we ook in China meegemaakt.”

De voornaamste zorg voor de CEO is nu dat Daimler ‘handelingsbekwaam’ blijft. “Ik heb mijn reisactiviteiten op nul gezet. De Raad van bestuur is in twee teams opgedeeld die onder geen enkele omstandigheid samen bij elkaar komen. Zou één van ons besmet raken, dan zijn we niet allemaal getroffen. De meeste medewerkers van de verkoop werken thuis. Ik kom echter wel naar kantoor en communiceer met de managers in de hele wereld via videoconferenties en telefoon.” Källenius houdt er daarbij, net als collega Herbert Diess van de Volkswagen Groep, wel rekening mee dat de maatregelen langer gaan duren dan de geplande twee tot drie weken. ‘’We weten op dit moment volstrekt niet hoe lang de coronacrisis gaat duren’’.