Overigens heeft Ford op eigen initiatief al besloten beademingsapparaten te gaan bouwen terwijl ook andere grote autofabrikanten dat inmiddels doen.

Met de Defense Production Act kan de president bedrijven verplichten om hun productie om te schakelen naar materialen of producten die in crisissituaties hard nodig zijn. “General Motors was tijd aan het verspillen. Het besluit van vandaag zal zorgen voor een snelle productie van de apparatuur die Amerikaanse levens zal sparen,” aldus de president in een verklaring. In de VS wordt echter gesuggereerd dat hij speciaal GM op het oog had omdat hij al lange tijd in de clinch ligt met die autofabrikant. “We dachten dat we een deal met ze hadden voor 40.000 ventilatoren en toen werden het er opeens maar 6.000 en toen begonnen ze ook over de prijs,” aldus een geïrriteerde president via zijn geliefde communicatiemedium Twitter. De president had CEO Mary Barra al een tijd eerder onder meer verweten dat ze Amerikaanse fabrieken sloot ten gunste van vestigingen in andere landen. “Met GM gaat het altijd verkeerd,’’ concludeert Trump dan ook.

Zo snel mogelijk leveren

General Motors zelf wierp de beschuldigingen ver van zich af: “We werken al meer dan een week zo hard als we kunnen samen met Ventec Life Systems, een specialist op het gebied van medische apparatuur, en met onze toeleveranciers om zo snel mogelijk beademingsapparaten te kunnen leveren.’’ Het autobedrijf zal in eerste instantie zo’n duizend werknemers in een fabriek in Kikomo, Indiana, voor de fabricage van die apparatuur inschakelen. GM en Ventec hopen de productie zo snel mogelijk op te kunnen voeren tot 10.000 apparaten per maand. Hoe de kosten voor de omschakeling, geschat op één miljard dollar, precies betaald moeten worden, is overigens nog niet duidelijk. GM schakelt, net als veel andere autofabrikanten in de hele wereld, ook over op de productie van mondmaskers en andere beschermingsvoorzieningen.