Volvo Cars maakt traditiegetrouw de kwartaalcijfers al in de eerste dagen van het nieuwe kwartaal bekend. In China liepen de verkopen over het afgelopen kwartaal met 30 procent terug naar 20.780 auto’s. In de laatste maand van het kwartaal verminderde de daling echter al weer tot 18,5 procent. Volvo Cars heeft eerder meegedeeld dat haar vier fabrieken in China weer normaal draaien en dat alle dealers en verkooppunten in China weer open zijn. Het is in dat land weer ‘business as usual’, aldus de Zweedse dochter van Geely.

Europe en VS

In Europa is echter sprake van een omgekeerde beweging: een daling van 18,5 procent over het hele kwartaal maar van 35 procent over de maand maart. Dat komt, zoals bekend, door de lockdown of andere coronamaatregelen in vrijwel alle Europese landen, met thuisland Zweden tot nu toe als uitzondering. Op de Amerikaanse markt is dat beeld nog sterker: 43 procent lagere verkopen in maart en 12 procent over het hele kwartaal. Ook daar zijn de restricties de laatste weken en dagen aanzienlijk verscherpt wat leidde tot ‘een sterke daling van het showroombezoek’.