Door het uitstel wordt ook het besluit over het buitengewone dividend van 1,1 miljard euro dat FCA aan de aandeelhouders zou uitbetalen in het kader van de geplande fusie met PSA pas op zijn vroegst eind juni genomen, voegt de onderneming eraan toe. Dat dividend was vooral bedoeld om de familie Agnelli als grootaandeelhouder over de brug te trekken. Of en welke gevolgen dat uitstel heeft voor de voortgang van die fusie zelf, heeft FCA daarbij niet meegedeeld.

Dividend

Vorige week liet PSA ook al weten dat haar algemene aandeelhoudersvergadering eveneens is uitgesteld naar eind juni. Ook daarbij werd vermeld dat daarmee ook het besluit over een buitengewoon dividend vanwege de fusieplannen later zal worden genomen. Bij PSA moet dat dividend vooral de familie Peugeot overhalen om met de fusie akkoord te gaan.

Miljardenbonus

De miljardenbonus die beide autobedrijven willen uitkeren is door de coronacrisis buitengewoon gevoelig komen te liggen. Een groot aantal internationale bedrijven heeft het dividend zeker voor dit jaar ingetrokken om het geld in kas te kunnen houden om de crisis en de daardoor veroorzaakte fabriekssluitingen te overbruggen. De vraag is of FCA en PSA zich nog wel zo’n superdividend kunnen veroorloven om de fusie er door te krijgen. Eerder werden in de internationale autopers al de nodige twijfels geuit over het doorgaan van de fusie die in december definitief werd aangekondigd.