Chinese autoverkoop plust 14 procent door corona

In China zijn in de tweede week van april 14 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat was de eerste stijging van de Chinese autoverkopen sinds begin dit jaar de coronacrisis in volle omvang losbarstte. In Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, melden dealers zelfs een verrassend grote toeloop van autokopers. “Hoewel veel mensen nog altijd schoorvoetend hun normale leven oppakken, willen ze wel een auto kopen omdat ze dat veiliger vinden dan reizen met het openbaar vervoer”, zegt een Audi-dealer in Wuhan.

Eerder al meldden zowel Daimler, BMW als Volkswagen dat de Chinese automarkt weer in snel tempo naar het oude peil lijkt terug te keren. Dat verhaal wordt bevestigd door de praktijk bij de dealers die vrijwel allemaal weer open zijn. “Ik was hoogst verbaasd. We dachten dat de verkopen voorlopig wel bevroren zouden blijven maar het is als een ‘boom’ na twee maanden slaap. We zitten zeker al weer op het niveau van voor de crisis, mensen blijken in ieder geval weer bereid om grote aankopen te doen”, aldus de Audi-dealer in Wuchang, een wijk van Wuhan.

Bij Audi wordt ook geconstateerd dat veel klanten naar een kleiner model komen kijken als tweede auto voor een familielid. Bij een nabijgelegen GM-dealer voor Cadillac is er juist een opvallende toeloop van dokters en andere zorgmedewerkers die eveneens het openbaar vervoer willen mijden als ze naar hun werk reizen.

Waarschuwing

De Chinese autoverkopen stortten in februari met 80 procent in, maar die daling is in maart gestaag teruggelopen naar 40 procent aan het eind van de maand. Begin april werd het niveau van een jaar geleden weer bereikt terwijl nu sprake is van hogere verkopen dan in het voorjaar van 2019. “Het kan wel zijn dat er sprake is van uitgestelde verkopen en dat de werkelijke markt uiteindelijk toch lager uit blijkt te komen”, waarschuwt de China Automobile Dealers Association wel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Chinese autoverkoop plust 14 procent door corona - Automobielmanagement.nl

Chinese autoverkoop plust 14 procent door corona

In China zijn in de tweede week van april 14 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat was de eerste stijging van de Chinese autoverkopen sinds begin dit jaar de coronacrisis in volle omvang losbarstte. In Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, melden dealers zelfs een verrassend grote toeloop van autokopers. “Hoewel veel mensen nog altijd schoorvoetend hun normale leven oppakken, willen ze wel een auto kopen omdat ze dat veiliger vinden dan reizen met het openbaar vervoer”, zegt een Audi-dealer in Wuhan.

Eerder al meldden zowel Daimler, BMW als Volkswagen dat de Chinese automarkt weer in snel tempo naar het oude peil lijkt terug te keren. Dat verhaal wordt bevestigd door de praktijk bij de dealers die vrijwel allemaal weer open zijn. “Ik was hoogst verbaasd. We dachten dat de verkopen voorlopig wel bevroren zouden blijven maar het is als een ‘boom’ na twee maanden slaap. We zitten zeker al weer op het niveau van voor de crisis, mensen blijken in ieder geval weer bereid om grote aankopen te doen”, aldus de Audi-dealer in Wuchang, een wijk van Wuhan.

Bij Audi wordt ook geconstateerd dat veel klanten naar een kleiner model komen kijken als tweede auto voor een familielid. Bij een nabijgelegen GM-dealer voor Cadillac is er juist een opvallende toeloop van dokters en andere zorgmedewerkers die eveneens het openbaar vervoer willen mijden als ze naar hun werk reizen.

Waarschuwing

De Chinese autoverkopen stortten in februari met 80 procent in, maar die daling is in maart gestaag teruggelopen naar 40 procent aan het eind van de maand. Begin april werd het niveau van een jaar geleden weer bereikt terwijl nu sprake is van hogere verkopen dan in het voorjaar van 2019. “Het kan wel zijn dat er sprake is van uitgestelde verkopen en dat de werkelijke markt uiteindelijk toch lager uit blijkt te komen”, waarschuwt de China Automobile Dealers Association wel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding