Renault ziet omzet bijna 20 procent inzakken

Groupe Renault heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10,125 miljard euro. Dat is 19,2 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Het aantal verkochte voertuigen daalde met ruim een kwart naar 672.962 exemplaren. In Europa verkocht de groep met 321.756 voertuigen 36 procent minder dan een jaar eerder. Vooral Dacia, dat het met name moet hebben van particuliere klanten, wordt zwaar getroffen met een 44 procent lagere afzet.

Renault-alliantie investeert in logistieke partner dealers

Groupe Renault meldt ook dat het veel minder auto’s en onderdelen kon produceren voor Nissan, Daimler en ook Opel. Verder droeg de Russische dochter Avtovaz 701 miljoen euro bij aan de omzet. In Rusland wist Renault vooral dankzij marktleider Lada ook ruim negen procent meer auto’s aan de man te brengen. De totale verkopen daar kwamen uit op 115.715 stuks waarmee de Franse fabrikant een marktaandeel van nagenoeg 30 procent heeft. Verder deed Renault het via dochter Renault Samsung Motors met 20 procent hogere verkopen ook opmerkelijk goed in Zuid-Korea.

Renault heeft, net als veel andere ondernemingen, besloten om geen dividend uit te betalen en ook de eerder geuite verwachtingen voor heel 2020 in te trekken. ‘’Vandaag de dag is het nog onmogelijk om te evalueren wat de gevolgen van de coronacrisis zullen zijn. Groupe Renault zal nieuwe verwachtingen uitspreken zodra het denkt daartoe voldoende in staat te zijn.’’

Renault ziet omzet bijna 20 procent inzakken - Automobielmanagement.nl

Renault ziet omzet bijna 20 procent inzakken

Groupe Renault heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10,125 miljard euro. Dat is 19,2 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Het aantal verkochte voertuigen daalde met ruim een kwart naar 672.962 exemplaren. In Europa verkocht de groep met 321.756 voertuigen 36 procent minder dan een jaar eerder. Vooral Dacia, dat het met name moet hebben van particuliere klanten, wordt zwaar getroffen met een 44 procent lagere afzet.

Renault-alliantie investeert in logistieke partner dealers

Groupe Renault meldt ook dat het veel minder auto’s en onderdelen kon produceren voor Nissan, Daimler en ook Opel. Verder droeg de Russische dochter Avtovaz 701 miljoen euro bij aan de omzet. In Rusland wist Renault vooral dankzij marktleider Lada ook ruim negen procent meer auto’s aan de man te brengen. De totale verkopen daar kwamen uit op 115.715 stuks waarmee de Franse fabrikant een marktaandeel van nagenoeg 30 procent heeft. Verder deed Renault het via dochter Renault Samsung Motors met 20 procent hogere verkopen ook opmerkelijk goed in Zuid-Korea.

Renault heeft, net als veel andere ondernemingen, besloten om geen dividend uit te betalen en ook de eerder geuite verwachtingen voor heel 2020 in te trekken. ‘’Vandaag de dag is het nog onmogelijk om te evalueren wat de gevolgen van de coronacrisis zullen zijn. Groupe Renault zal nieuwe verwachtingen uitspreken zodra het denkt daartoe voldoende in staat te zijn.’’