Volgens Nissan zal het operationele resultaat negatief zijn. Nissan zei eerder te rekenen op een positief resultaat van 85 miljard yen (733 miljoen euro) en een nettoresultaat van 65 miljard yen. In een verklaring rept de automaker nu over een nettoresultaat dat 150 miljard tot 160 miljard yen lager zal uitvallen dan eerder geraamd. Dat betekent een verlies van maximaal 95 miljard yen, omgerekend 819 miljoen euro. De operationele winstraming werd met 130 miljard yen verlaagd naar -45 miljard yen (-388 miljoen euro).

Tanende verkopen

Als gevolg van de verspreiding van het coronavirus hielden autoshowrooms wereldwijd hun deuren gesloten. De verkoopstop zorgde volgens Nissan voor een strop van 90 miljard yen, die het aan winst misliep. Nissan kampte voor de virusuitbraak overigens ook al met tanende verkopen. Het bedrijf werd bovendien achtervolgd door de kwestie rond oud-topman Carlos Ghosn die eind 2018 werd gearresteerd op verdenking van fraude. Ghosn werd na in de cel te hebben gezeten onder huisarrest geplaatst, maar wist op miraculeuze wijze uit Japan te ontsnappen.

Om de crisis te doorstaan heeft Nissan naar verluidt een aanvraag gedaan voor leningen van bij elkaar 500 miljard yen. Mogelijk zal Nissan ingrepen gaan doen om de kosten omlaag te krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding