Tesla-baas is in voor een megabonus van 750 miljoen dollar

De kans dat Tesla-baas Elon Musk de eerste portie van de in 2018 afgesproken megabeloning inderdaad binnenkort kan cashen, lijkt met de dag groter te worden. Met de aandelen die hij daarmee kan binnen harken, kan Musk in principe in één klap meer dan 750 miljoen dollar verdienen, verreweg het hoogste bedrag dat ooit aan een Amerikaanse ondernemer is uitgekeerd.

Tesla-baas Musk kan ruim 50 miljard dollar opstrijken

De koers van Tesla stijgt de laatste dagen en eigenlijk weken weer snel. Analisten hebben daar als enige verklaring voor dat Tesla vermoedelijk beter uit de crisis zal komen dan de meeste concurrenten. De eerste signalen moeten later woensdagavond duidelijk worden als Tesla de cijfers over het eerste kwartaal bekend maakt. Maar los daarvan is de marktkapitalisatie, dat is de totale beurswaarde van een bedrijf, inmiddels al opgelopen tot 145 miljard dollar. Belangrijker is, althans voor Musk, dat het doorlopende gemiddelde van die beurswaarde over de afgelopen zes maanden nu bijna de 100 miljard dollar aantikt.

Geen salaris

Bij dat bedrag kan Musk aanspraak maken op opties voor 1,69 miljoen aandelen Tesla die hij dan mag kopen voor een prijs van 350,02 dollar per stuk. Dat is overeengekomen in het ingewikkelde beloningspakket dat Musk in 2018 met het bedrijf heeft afgesproken. Op grond daarvan ontvangt de CEO gedurende tien jaar geen cent salaris maar zou hij wil over die periode het onvoorstelbare bedrag van 50 miljard dollar aan aandelen en bonussen opstrijken als Tesla bepaalde prestaties op het gebied van verkopen, omzet en koerswaarde haalt. Als Musk op grond van die afspraken inderdaad het eerste pakket ontvangt, dan kan hij die aandelen verkopen voor rond de 800 dollar – de huidige beurskoers – en daarmee dus ruim 750 miljoen opstrijken. Musk kennende, houdt hij de nieuwe aandelen echter zo goed als zeker gewoon in portefeuille om er zijn miljardenbezit alleen maar verder mee op te voeren.

Tesla-baas is in voor een megabonus van 750 miljoen dollar - Automobielmanagement.nl

Tesla-baas is in voor een megabonus van 750 miljoen dollar

De kans dat Tesla-baas Elon Musk de eerste portie van de in 2018 afgesproken megabeloning inderdaad binnenkort kan cashen, lijkt met de dag groter te worden. Met de aandelen die hij daarmee kan binnen harken, kan Musk in principe in één klap meer dan 750 miljoen dollar verdienen, verreweg het hoogste bedrag dat ooit aan een Amerikaanse ondernemer is uitgekeerd.

Tesla-baas Musk kan ruim 50 miljard dollar opstrijken

De koers van Tesla stijgt de laatste dagen en eigenlijk weken weer snel. Analisten hebben daar als enige verklaring voor dat Tesla vermoedelijk beter uit de crisis zal komen dan de meeste concurrenten. De eerste signalen moeten later woensdagavond duidelijk worden als Tesla de cijfers over het eerste kwartaal bekend maakt. Maar los daarvan is de marktkapitalisatie, dat is de totale beurswaarde van een bedrijf, inmiddels al opgelopen tot 145 miljard dollar. Belangrijker is, althans voor Musk, dat het doorlopende gemiddelde van die beurswaarde over de afgelopen zes maanden nu bijna de 100 miljard dollar aantikt.

Geen salaris

Bij dat bedrag kan Musk aanspraak maken op opties voor 1,69 miljoen aandelen Tesla die hij dan mag kopen voor een prijs van 350,02 dollar per stuk. Dat is overeengekomen in het ingewikkelde beloningspakket dat Musk in 2018 met het bedrijf heeft afgesproken. Op grond daarvan ontvangt de CEO gedurende tien jaar geen cent salaris maar zou hij wil over die periode het onvoorstelbare bedrag van 50 miljard dollar aan aandelen en bonussen opstrijken als Tesla bepaalde prestaties op het gebied van verkopen, omzet en koerswaarde haalt. Als Musk op grond van die afspraken inderdaad het eerste pakket ontvangt, dan kan hij die aandelen verkopen voor rond de 800 dollar – de huidige beurskoers – en daarmee dus ruim 750 miljoen opstrijken. Musk kennende, houdt hij de nieuwe aandelen echter zo goed als zeker gewoon in portefeuille om er zijn miljardenbezit alleen maar verder mee op te voeren.