Volkswagen Groep maakt nog 900 miljoen winst

De Volkswagen Groep heeft over het eerste kwartaal nog een operationele winst weten te boeken van 900 miljoen euro. Dat was echter wel 3,9 miljard minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien was er toen nog één miljard aan extra kosten wegens dieselgate waarvoor dit kwartaal geen bedrag is ingeboekt. De groepsomzet kwam met 55,1 miljard 8,3 procent lager uit. De operationele marge kwam uiteindelijk uit op 1,6 procent vergeleken met 6,4 procent een jaar eerder.

vw wolfsburg

Het aantal door de VW-merken afgeleverde auto’s daalde met bijna een kwart naar twee miljoen. De autodivisie had een negatieve kasstroom van 2,5 miljard wat zeven miljard slechter was dan in de eerste drie maanden van 2019. De divisie heeft echter nog altijd 17,8 miljard aan liquiditeiten in kas.

Impact

Financieel directeur Frank Witter: ‘’De wereldwijde coronavirus epidemie had in het eerste kwartaal een substantiële impact op onze business. We hebben vele tegenmaatregelen genomen om kosten te besparen en de liquiditeit veilig te stellen en we houden dan ook een robuuste financiële positie. Het stapsgewijs herstarten, ook van onze fabrieken buiten China, is begonnen. De gezondheid van onze werknemers en leveranciers blijft hier de duidelijke prioriteit. In Duitsland zijn sinds vorige week de dealers weer open. We hebben daarmee de eerste stappen gezet om onze bedrijf waar aan de gang te krijgen. De Volkswagen Groep stuurt door deze nog nooit vertoonde crisis met focus en vastberadenheid.’’

De Volkswagen Groep verwacht dat de afleveringen ook over heel 2020 belangrijk onder het niveau van vorig jaar zullen blijven. Daarnaast verwacht de onderneming ‘uitdagingen, vooral van een meer intense concurrentie, wisselvallige grondstoffen- en valutamarkten en striktere emissie-eisen.’ De omzet en de operationale winst over het lopende jaar zullen volgens de huidige verwachtingen dan ook aanzienlijk lager uitkomen.

Volkswagen Groep maakt nog 900 miljoen winst - Automobielmanagement.nl

Volkswagen Groep maakt nog 900 miljoen winst

De Volkswagen Groep heeft over het eerste kwartaal nog een operationele winst weten te boeken van 900 miljoen euro. Dat was echter wel 3,9 miljard minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien was er toen nog één miljard aan extra kosten wegens dieselgate waarvoor dit kwartaal geen bedrag is ingeboekt. De groepsomzet kwam met 55,1 miljard 8,3 procent lager uit. De operationele marge kwam uiteindelijk uit op 1,6 procent vergeleken met 6,4 procent een jaar eerder.

vw wolfsburg

Het aantal door de VW-merken afgeleverde auto’s daalde met bijna een kwart naar twee miljoen. De autodivisie had een negatieve kasstroom van 2,5 miljard wat zeven miljard slechter was dan in de eerste drie maanden van 2019. De divisie heeft echter nog altijd 17,8 miljard aan liquiditeiten in kas.

Impact

Financieel directeur Frank Witter: ‘’De wereldwijde coronavirus epidemie had in het eerste kwartaal een substantiële impact op onze business. We hebben vele tegenmaatregelen genomen om kosten te besparen en de liquiditeit veilig te stellen en we houden dan ook een robuuste financiële positie. Het stapsgewijs herstarten, ook van onze fabrieken buiten China, is begonnen. De gezondheid van onze werknemers en leveranciers blijft hier de duidelijke prioriteit. In Duitsland zijn sinds vorige week de dealers weer open. We hebben daarmee de eerste stappen gezet om onze bedrijf waar aan de gang te krijgen. De Volkswagen Groep stuurt door deze nog nooit vertoonde crisis met focus en vastberadenheid.’’

De Volkswagen Groep verwacht dat de afleveringen ook over heel 2020 belangrijk onder het niveau van vorig jaar zullen blijven. Daarnaast verwacht de onderneming ‘uitdagingen, vooral van een meer intense concurrentie, wisselvallige grondstoffen- en valutamarkten en striktere emissie-eisen.’ De omzet en de operationale winst over het lopende jaar zullen volgens de huidige verwachtingen dan ook aanzienlijk lager uitkomen.