Recordwinst voor Zweedse dealergroep Bilia

De Zweedse dealergroep Bilia, die 136 vestigingen telt verdeeld over Duitsland, België, Luxemburg, Noorwegen en Zweden zelf, heeft in het eerste kwartaal een recordwinst van ruim 26 miljoen euro neergezet. Dat is inclusief een verlies van 930.000 euro in West-Europa waar in het eerste kwartaal van 2019 nog zo’n 560.000 euro winst werd gerealiseerd.

Megadealer Bilia haalt meer winst uit occasions

De hogere resultaten zijn geheel te danken aan de service business die met 4,2 miljoen euro een 21 procent hogere winst wist te realiseren. De winst op de verkoop van tweedehands auto’s kwam echter lager uit door een dalende marge. Bilia had verder per 31 maart 13.579 auto’s in bestelling staan, bijna 1.800 meer dan begin dit jaar. Dat is de hoogste ‘backlog’ die de Zweedse dealerorganisatie ooit heeft meegemaakt. De vraag naar nieuwe auto’s lag over het hele kwartaal gezien echter 11 procent lager dan een jaar eerder, een ontwikkeling die in april versterkt is doorgegaan.

Corona

De business is vanaf half maart sterk veranderd vanwege de coronapandemie, aldus Bilia. Per half april blijven 14 vestigingen in West-Europa geheel of gedeeltelijk gesloten waardoor momenteel rond de 750 werknemers in de tijdelijke ww zitten. De 94 locaties in Zweden en 27 in Noorwegen zijn echter steeds opengebleven hoewel er in dat laatste land sinds kort wel beperkingen van kracht zijn.

“We hebben nieuwe werkmethoden ingevoerd om de klanten en werknemers een zo groot mogelijke veiligheid te bieden. We proberen tegelijkertijd de zaken zoveel mogelijk normaal door te laten lopen,’’ staat in het kwartaalbericht aan de Zweedse aandelenbeurs. Om de schade te beperken, maakt Bilia waar mogelijk gebruik van de door de overheden ingestelde steunregelingen. Desalniettemin verwacht het bedrijf dat de resultaten over het lopende kwartaal slechter zullen uitvallen, aldus CEO Per Avander.

Recordwinst voor Zweedse dealergroep Bilia - Automobielmanagement.nl

Recordwinst voor Zweedse dealergroep Bilia

De Zweedse dealergroep Bilia, die 136 vestigingen telt verdeeld over Duitsland, België, Luxemburg, Noorwegen en Zweden zelf, heeft in het eerste kwartaal een recordwinst van ruim 26 miljoen euro neergezet. Dat is inclusief een verlies van 930.000 euro in West-Europa waar in het eerste kwartaal van 2019 nog zo’n 560.000 euro winst werd gerealiseerd.

Megadealer Bilia haalt meer winst uit occasions

De hogere resultaten zijn geheel te danken aan de service business die met 4,2 miljoen euro een 21 procent hogere winst wist te realiseren. De winst op de verkoop van tweedehands auto’s kwam echter lager uit door een dalende marge. Bilia had verder per 31 maart 13.579 auto’s in bestelling staan, bijna 1.800 meer dan begin dit jaar. Dat is de hoogste ‘backlog’ die de Zweedse dealerorganisatie ooit heeft meegemaakt. De vraag naar nieuwe auto’s lag over het hele kwartaal gezien echter 11 procent lager dan een jaar eerder, een ontwikkeling die in april versterkt is doorgegaan.

Corona

De business is vanaf half maart sterk veranderd vanwege de coronapandemie, aldus Bilia. Per half april blijven 14 vestigingen in West-Europa geheel of gedeeltelijk gesloten waardoor momenteel rond de 750 werknemers in de tijdelijke ww zitten. De 94 locaties in Zweden en 27 in Noorwegen zijn echter steeds opengebleven hoewel er in dat laatste land sinds kort wel beperkingen van kracht zijn.

“We hebben nieuwe werkmethoden ingevoerd om de klanten en werknemers een zo groot mogelijke veiligheid te bieden. We proberen tegelijkertijd de zaken zoveel mogelijk normaal door te laten lopen,’’ staat in het kwartaalbericht aan de Zweedse aandelenbeurs. Om de schade te beperken, maakt Bilia waar mogelijk gebruik van de door de overheden ingestelde steunregelingen. Desalniettemin verwacht het bedrijf dat de resultaten over het lopende kwartaal slechter zullen uitvallen, aldus CEO Per Avander.