Volvo schrapt 1.300 kantoorbanen

Volvo Cars gaat de transformatie van het bedrijf versnellen waardoor in Zweden zelf 1.300 kantoorbanen verdwijnen. De precieze invulling wordt de komende maanden verder uitgewerkt met de bonden. Daarnaast wordt een groot aantal contracten met adviseurs opgezegd of voortaan voortdurend beoordeeld.

volvo

Volvo Cars, eigendom van het Chinese Geely, wil met die maatregelen groei op de lange termijn verzekeren. De Zweedse autobouwer beoogt daarmee een leider te zijn bij de transformatie op gebieden als online business, elektrificatie, autonoom rijden en nieuwe mobiliteitsmodellen. “We hebben daar al zwaar geïnvesteerd en zijn ook sterk gegroeid maar willen nu de niet-kerngebieden verminderen.’’

De coronapandemie heeft de maatregelen versneld, stelt Volvo Cars. “Die pandemie raakt ons op de korte termijn maar we verwachten dat de volumes en groei zullen terugkeren. We moeten daarom voortdurend investeren in de doorgaande transformatie en nieuwe gebieden door de structurele kosten terug te dringen,’’ zegt hoofd personeelszaken Hanna Fager.

Volvo schrapt 1.300 kantoorbanen - Automobielmanagement.nl

Volvo schrapt 1.300 kantoorbanen

Volvo Cars gaat de transformatie van het bedrijf versnellen waardoor in Zweden zelf 1.300 kantoorbanen verdwijnen. De precieze invulling wordt de komende maanden verder uitgewerkt met de bonden. Daarnaast wordt een groot aantal contracten met adviseurs opgezegd of voortaan voortdurend beoordeeld.

volvo

Volvo Cars, eigendom van het Chinese Geely, wil met die maatregelen groei op de lange termijn verzekeren. De Zweedse autobouwer beoogt daarmee een leider te zijn bij de transformatie op gebieden als online business, elektrificatie, autonoom rijden en nieuwe mobiliteitsmodellen. “We hebben daar al zwaar geïnvesteerd en zijn ook sterk gegroeid maar willen nu de niet-kerngebieden verminderen.’’

De coronapandemie heeft de maatregelen versneld, stelt Volvo Cars. “Die pandemie raakt ons op de korte termijn maar we verwachten dat de volumes en groei zullen terugkeren. We moeten daarom voortdurend investeren in de doorgaande transformatie en nieuwe gebieden door de structurele kosten terug te dringen,’’ zegt hoofd personeelszaken Hanna Fager.