Of er ook banen op het Europese hoofdkantoor in Amsterdam verdwijnen is in dit stadium nog niet bekend gemaakt. In dat centrum in een groot kantoor achter het Amstelstation werken volgens de laatste gegevens 1.500 mensen. Of de ingreep gevolgen heeft voor de net in februari aangekondigde verhuizing van Uber Europa naar een nieuw pand aan de Amsterdamse Zuidas is ook nog niet duidelijk.

Omzet gedaald

Uber heeft de ontslaggolf meegedeeld in een bericht aan de Amerikaanse beurs. Het taxirit-deelbedrijf deelde eerder mee dat de omzet vergeleken met vorig jaar 80 procent is gedaald. “Mensen maken veel minder trips, de ongelukkige realiteit is dat er niet voldoende werk is voor veel van onze mensen die customer support regelen. Omdat we niet weten hoe lang een herstel zal vergen, nemen we stappen om de kosten af te stemmen op de hedendaagse omvang van de onderneming. Dit was een moeilijk besluit maar het is het juiste om te helpen de toekomst op lange termijn veilig te stellen en er voor te zorgen dat we sterker uit deze crisis tevoorschijn komen,’’ zegt een woordvoerder van Uber Technologies in San Francisco.

Uber gaat ook vier op de tien zogenaamde Greenlight Hubs sluiten. Dat zijn vestigingen waar nieuwe werknemers worden aangemeld en ingewerkt. Concurrent Lyft kondigde kort geleden aan dat er duizend medewerkers verdwijnen, dat is bij dat bedrijf 17 procent van het aantal banen.