Op de Japanse thuismarkt zaten de verkopen al sinds het najaar in het slop door een verhoging van de BTW in oktober. Daar zijn begin dit jaar dan nog de coronaperikelen in China en tegen het eind van het kwartaal in de Verenigde Staten bijgekomen. Vanwege de heersende onzekerheden geeft Honda net als bijna alle collega-autobedrijven geen verwachting voor het lopende boekjaar af. ‘’Het is moeilijk te voorspellen wanneer de pandemie zal afnemen en hoe de situatie zich in elk land en elke regio zal ontwikkelen,’’ aldus het jaarbericht.

‘’We hebben in het verleden al vaker met ernstige problemen te kampen gehad en zijn daar steeds bovenop gekomen. Dat zullen we werkend als één Honda team ook deze keer weer presteren,’’ zegt bestuursvoorzitter Takahiro Hachigo in een toelichting. Honda heeft inmiddels de fabrieken in China en een aantal in de VS weer kunnen herstarten. In Japan liggen de autofabrieken echter voorlopig nog stil wat ook het geval is in Mexico en Brazilië. Honda verkocht in de eerste vier maanden van 2020 in ons land niet meer dan 386 nieuwe auto’s.